неділя, 25 грудня 2016 р.

Загибель легендарного сотника УПА «Яструба»

У ніч з 16 на 17 грудня 1944 р. під час наступу на райцентр Нові Стрілища (тепер селище міського типу Жидачівського р-ну Львівської обл.) загинув один із найвідоміших старшин Української Повстанської Армії Дмитро Карпенко (“Лютий”, “Яструб”).

Витяг із зведення штабу Тернопільської воєнної округи “Короткі описи боїв відділів УПА – «Лисоня» (від 16.ХІІ.1943 до 2.VІІІ.1945)” про бій 16-17 грудня 1944 р. у смт Стрілища Нові.
На фото, ймовірно, Дмитро Карпенко
Працівники політвиховного (VІ) відділу воєнної округи УПА “Лисоня”, подаючи про нього скупі біографічні відомості, зазначали: “тяжко сказати, що було причиною того, що Карпенко Дмитро вихований в умовах радянського режиму, де боротьбу за Самостійну Українську Державу названо “зрадою інтересів трудящих” – пішов до лав УПА”.

Командир “Яструб” народився 1919 р. на Полтавщині. Широких даних про його життєвий шлях немає. Про себе він не любив розповідати. Був сином селянина-колгоспника який проживав на одному із хуторів Комишнянського р-ну. Закінчивши 8 клас середньої школи, Дмитро Карпенко працював сільським крамарем, а у 1939 р. був призваний до Червоної Армії, де згодом закінчив школу молодших командирів та служив у кулеметній сотні, яка дислокувалася в Перемишлі.
У 1941 р. за військові здібності йому було присвоєно звання молодшого лейтенанта. При відступі радянських військ з території Західної України він залишився на Збаражчині, де працював у господарствах заможніших селян.

Із формуванням у Галичині Української Народної Самооборони Д. Карпенко у червні 1943 р. був скерований у групу добровольців, яка вирушала в Карпати на військовий вишкіл. У с. Мізунь Долинського р-ну Івано-Франківської обл. 30 червня було утворено сотню “Сіроманці”, де “Яструба” призначено вишкільником та заступником к-ра сотні, а вже 15 липня він прийняв командування над цією сотнею.

У жовтні 1943 р. Дмитро Карпенко передислоковує сотню у Рогатинщину, де 20 листопада отримав наказ – очолити курінь у складі свого відділу та місцевої сотні “Орли”. Проте, на початку квітня 1944 р. через березневий наступ польських партизанських відділів на українські села Равської і Холмської округ ОУН, сотня “Сіроманці” отримала наказ відійти на терени Львівської воєнної округи УПА “Буг” для захисту українського населення. Упродовж п’яти місяців сотня діяла під керівництвом “Яструба” на Львівщині, а 12 вересня, вже після повернення із походу, командир Третьої воєнної округи УПА “Лисоня” призначив Д. Карпенка курінним, віддавши під його командування п’ять сотень УПА. У деяких матеріалах воєнної округи “Лисоня” та підпілля ОУН цей курінь названо, мабуть із пропагандистською метою, загоном УПА (загін - еквівалент полку).

Курінь “Яструба” 15 вересня 1944 р. вирушив у рейд краєм Перемишлянщини і Бібреччини Львівської обл., де провів 3 бої проти внутрішніх військ НКВС, зокрема найбільший серед них – 30 вересня 1944 р. під с. Унів Перемишлянського р-ну. У 1945 р. штаб “Лисоні” констатував, що це найбільший бій, який провели відділи Тернопільської воєнної округи з частинами НКВС.

Пам’ятний знак на місці бою під с. Унів Перемишлянського р-ну.
Після бою за Нові Стрілища повстанці з почестями похоронили свого командира, а військовий штаб ВО 3 “Лисоня” відзначив Д. Карпенка Бронзовим Хрестом бойової заслуги (1.01.1945). Головний військовий штаб УПА присвоїв йому ступінь сотника з датою старшинства від 16 грудня 1944 р., а підпільний парламент воюючої України – Українська Головна Визвольна Рада прийняла рішення, за яким командира “Яструба” посмертно нагороджено Золотим Хрестом бойової заслуги І класу.
Перше фотографічне зображення Золотого Хреста бойової заслуги І кл. подане у книзі П. Мірчука (1953 р.)
У пам’ять про бойового командира і побратима “Яструба” з Полтавщини у підпіллі Подільського краю ОУН його іменем у 1946 р. було названо друкарню (одну з технічних ланок ОУН) – «Друкарня ОУН ім. Карпенка Дмитра “Яструба”».
Обкладинка і кінцева сторінка сатиричного журналу Подільського краю ОУН “Хрін” (порція № 1, збір 1946 р.)
Пам’ятний знак “Хрест Заслуги” командиру Д. Карпенку. Встановлено Товариством пошуку жертв війни “Пам’ять”. Встановлено 6 травня 2012 р. в селищі Нові Стрілища
Дмитра Карпенка та загиблих вояків УПА поховали на цвинтарі с. Кам'янки Рогатинського району Івано-Франківської області 
Могила Д. Карпенка у с. Кам'янки
Текст та фото опубліковано на моїй сторінці у Facebook. Інтернет видання "Агенція інформації та аналітики Гал-інфо" републікувало цей допис на своїй сторінці історії: Загибель легендарного сотника УПА «Яструба»

Немає коментарів:

Дописати коментар