четвер, 23 червня 2016 р.

За "Лицарською стрічкою" майбутнє!

Яка різниця між Георгіївською, Гвардійською та Лицарською стрічками?

Упродовж останніх місяців питання пов’язані зі стрічками, які носять представники деяких політичних груп, дуже поширені в інтернеті. Вважаємо, що з цим слід розібратися!

Георгіївська стрічка після Жовтневого перевороту 1917 р. в Росії та впродовж війни 1917-1920 рр. продовжувала використовувалася в середовищі військових Білого руху, як символ неподільної Росії та російської військової слави. Зокрема, була пристуня на нагородах Добровольчої армії - знаках “За Крижаний похід” і “За великий Сибірський похід”. Після поразки Білого руху й встановлення в Росії більшовицького режиму використовувалася російськими націоналістичними і фашистськими організаціями 1920-1930-х р. в еміграції.
Під час німецько-радянської війни 1941-1945 рр. вживалася російськими парамілітарними і військовими організаціями, що підтримували Нацистську Німеччину в боротьбі проти Радянського союзу. Зокрема, була присутня серед нагрод вояків РОА, Комітету визволення народів Росії та Козачого Стану.
Також певний час Георгіївська стрічка не використовувалася в системі нагород СРСР, оскільки вважалася ворожим символом колишньої імперії. Проте з 1943 р. з метою підняття російського патріотизму в ході німецько-радянської війни, була інкорпорована до радянського Ордену Слави як “Гвардійська стрічка”. А вже у 1945 р. була вжита на радянській медалі “За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.”.
Як бачимо, прямого стосунку до нашої історії дана стрічка переважно не має.
Проте, не варто забувати, що в українській нагородній системі є свої стрічки, які є символом боротьби народу проти окупантів. Так у 1920 р. в кольорах однієї з найвищих українських державних відзнак: ордену Залізного Хреста за Зимовий похід і бої було вжито стрічку жовтої матерії з трьома синіми смужками.

Також, три блакитні смужки на жовтому тлі, можливо прообраз “лицарської стрічки”, був використаний Нілом Хасевичем для медалі українського збройного підпілля “За боротьбу в особливо важких умовинах”. Згодом, саме такий проект був затверджений УГВР та ГВШ УПА для для цієї нагороди.

Під час революційних подій в країні, представники владної системи не придумали нічого нового, як задіяти та заново поширити у масах старі символи - Георгіївську і Гвардійську стрічки. Втім, як бачимо насправді, ці стрічки є ворожими для Української держави, оскільки в СРСР гвардійська "лєнта" була елементом у нагородній системі Червоної армії, яка мала символізувати єдність традицій військової слави Російської Імператорської Армії. Для білоемігрантів Георгіївські хрести та стрічки були символом самодержавства і сили колишньої Імперії, а у Другій світовій війні їх носили та ними нагороджувалися солдати із російських і козачих частин, які воювали в лавах Вермахту.

Важаємо, що для української народу Лицарська стрічка стане символом майбутнього примирення, вшануванням пам'яті усіх борців за незалежність… Але як це буде, згодом побачимо.
(На основі Яка різниця між Георгіївською, Гвардійською та Лицарською стрічками?// МНПТ "Обереги")

Немає коментарів:

Дописати коментар